Q-cells

Solarni Paneli Q-cells 

Q-cells – Jedna od najpoznatijih kompanija u svetu solarne energije. Njihovi Q.uantum Q cells solarni paneli spadaju u najkvalitetnije solarne panele koje ćemo naći na tržištu. Poseduju razvojini tim koji su često nagrađivan. PV moduli su sertifikovani u Nemačkoj, zato garantuju maksimalnu snagu čak i u uslovima ambijentalnog osvetljenja, tj. pri jako slabom osvetljenju.

 

Ko je Q-cells? Hanwha Q-CELLS Co. Ltd. , je jedan od najvećih i najpriznatijih fotonaponskih proizvođača zahvaljujući visokokvalitetnim, visoko efikasnim solarnim ćelijama i modulima. Ovo je sada Južno Korejski proizvođač, sa sedištem u Seulu (Global Ekecutive HK) i Thalheimu u Nemačkoj (HK Technologi & Innovation HK). Njihovi proizvodni pogoni ali i istraživački centri se nalaze u Južnoj Koreji, Maleziji, Kini, SAD, dok se prodajni centri nalaze širom sveta. Prema tome, razvoj Q-cells se odvija na više kontinenta, što možemo slobodno reći da je jedinstveno u svetu.

 

U stvari, istorijski gledano, ovo je bio veliki nemački proizvođač solarnih ćelija, osnovan 1999. godine u Thalheimu u Nemačkoj, pod nazivom Q-cells. Međutim, 2012. godine kompanija je prodata, iz stečaja (posledica velike recesije 2008. godine), Južno Korejskoj grupaciji Hanwha Group (kasnije nazvana nakon spajanja više kompanija u Hanwha Solutions), koja se bavi energetikom i petrohemijom. Od tada u nazivu stoji  Hanwha Q-CELLS . Da se uzdigla u ozbiljnog konkurenta na tržištu govori da 2019. godine bila šesti najveći proizvođač solarnih ćelija, sa kapacitetima proizvodnje krajem 2020. do 9GW. Kao rezultat kvaliteta i stabilnog poslovanja jeste to da se nalazi na „BloombergNEF PV Module Tier 1“  listi.

 

Sam naziv Q-cells je skraćenica od „qunatum-cells“ što označava ključnu tehnologiju izrade njihovih ćelija. U pitanju je nanotehnologija koju su označili sa Q.ANTUM DUO Z Technology, njome se proizvode mono- i polikristalni solarni paneli. Pogodni su za sve tipove fotonaponskih sistema, za komercijalne, industrijske i stambene aplikacije. Karakteristike jako malo opadaju tokom godina, a stalne izveštaje o kvalitetu pomenutih možemo redovno nalaziti na prestižnim portalima ove tematika.

 

Navešćemo ključne osobine koje ih ističu od ostalih konkurenata. Pre svega to je DUO i PERC tehnologija solarnih čelija, 12 busbars tj. provodnih linija na ovršini ćelije (kod ostlaih je uglavnom 7 ili 9), sama metalizacija je tipa „wire“ a ne „ribbon“ što povećava efikasnost, Anti PID i Anti LID / LeTID rešenja, zaštita od pojave vrućih tačaka (bitna osobina koja govori da je ravnomerno opterećena površina ćelije), visoko tehnološki aluminijumski ram i zaštita (odoleva svim klimatskim uslovima na svim lokacijama), velika izdržljivost na sneg i udar vetra. Q CELLS Solarni Paneli su otporni na koroziju koja može nastati slanom maglom.

Nova Q.ANTUM DUO Z tehnologija, poseduje inovativnu međućelijsku vezu u modulu koja pokriva celu površinu tj. bez praznina u pojedinačnim redovima ćelija. Takođe, ne samo da pružaju impresivne performanse u realnim uslovima, već nude i visoke garancije performansi od 86 % nakon 25 godina. To znači da je više snage uz niže troškove tokom rada. Razvoj vodi više od 200 naučnika i inženjera u njihovom istraživačkom centru, sa ciljem učiniti fotonaponske sisteme jeftinijim i time konkurentnijim na tržištu.

 

U proizvode su implementirani poznati standardi DIN EN ISO 9001, 14001, 50001 i BS OHSAS 18001, vodi se računa o zahtevima kvaliteta, zaštite životne sredine, energije, zdravlja i bezbednosti. Značajno su unapredili održivosti putem sertifikovanog sistema upravljanja kvalitetom, koji se kontinuirano analizira, ocenjuje i javno objavljuje. Analiza uticaja proizvoda na životnu sredinu tokom čitavog njegovog životnog ciklusa, od proizvodnje, upotrebe, transporta, i odlaganja proizvoda: od ekstrakcije silicijuma, proizvodnje wafer-a i proizvodnje solarnih ćelija do proizvodnje modula i upotrebe solarnih panela u sistemima montiranim na zemlju i krovu.

 

Rezultat napora jesu brojne nagrade širom sveta koje su dobili zadnjih godina: Focus Monei, nagrada od strane Intersolar, Solar Power Portal-a i PV magazine-a, Solar + Power nagrada, „TOP BRAND PV MODULES EUROPE 2021.“, itd…

S toga, može se reći da su njihovi proizvodi najvišeg kvaliteta i pouzdanosti, koji će dati najviši prinos energije tokom svog radnog veka.

 

Saznajte više o proizvođačima
zašto smo baš njih izabrali i zašto su vodeći u svetu u ovoj oblasti