Solarna elektrana 50kw ključ u ruke

Sve što ste želeli da znate

a niste imali koga da pitate

koliko novca mi je potrebno, koja površina krova je potrebna, koliko solarnih panela će ići, šta mogu očekivati kad je u pitanju ušteda

solarni paneli za firme

 

Iako je sve ovo individualno, zavisi od Vaše potrošnje, lokacije, nagiba i orijentacije krova, ipak ćemo uzeti neki prosek i približiti Vam ceo sistem.

 

Što se tiče potrošnje, kako možemo smanjiti samo potrošnju u višoj tarifi, vaš prosečan račun bi trebao biti preko 5 000 kwh u višoj tarifi, u protivnom će sistem biti predimenzionisan i imaćete viškove koje nećete iskoristiti. Ako je lakše u novcu, i ako pretpostavimo da firma radi samo u dve smene, onda su to mesečni računi u proseku veći od 100 000 dinara.

Orijentacija krova – čist jug jeste idealna solucija, ali isto tako je pogodan i istok i zapad za montažu i gubici ne bi trebali biti veći od 5-10% proizvodnje u odnosu na idealnu okrenutost krova ka jugu.

Nagib– kako je sunce leti visoko, a zimi nisko, to će leti manji nagib biti povoljniji, dok će zimi krovovi sa većim nagibom davati bolju proizvodnju i na njima će se sneg manje zadržavati. Za Srbiju je idealan prosek od 30-35  stepeni, ali i ova stavka nije preterano bitna kada je odluka o ulaganju u solare u pitanju.

Izbor i tip invertora– iako se neki zalažu za stavljanje više manjih invertora, smatramo da je takva odluka neopravdana, i da montažom invertora od 50kw se postiže optimalan odnos cene i kvaliteta. Noviji tipovi invertora koje i mi nudimo, mogu da se opterete sa +50% u panelima, pa Vam tako sistem sa invertorom od 50kw može podržati 75kwp u panelima, dok se sva dokumentacija priprema za 50kw kolika je snaga invertera ( što znači da nema dozvole za izvođenje radova i procedura je brza i jeftinija). Ipak, mi ovakvo maksimalno opterećivanje invertora ne preporučujemo, već je nekih + 20 – 30% optimum za koji se zalažemo.

Broj panela – zavisi od izbora snage panela 450w, 550w, 600w… 

Ukoliko uzmemo sistem sa invertorom od 50kw koji smo opteretili sa +20% u panelima i izabrali smo panele od 550w, biće nam potrebno 109 solarnih panela.

Površina krova potrebna za montažu – kako svaki panel , u zavisnosti od snage, zauzima od 2m2 do 2,5m2, biće nam potrebno bar 250-300m2 čiste krovne površine bez senki i drugih prepreka.

Ulaganje

deo koji sve najviše zanima

solarni sistem

Sa aktuelnim tržišnim cenama, u zavisnosti od opreme koja će biti montirana, solarna elektrana od 50kw sistem ključ u ruke može koštati od 25 000 eura pa do preko 30 000, ukoliko dodajemo panele kao u primeru iznad i izaberemo skuplji invertor.

Očekivana proizvodnja – logično je da će u zimskim mesecima proizvodnja biti znatno niža nego leti, ali je prosek koji se može očekivati mesečno 5 000 kwh, što znači da možemo na računima za električnu energiju ostvariti uštede od 30% do čak 80% u zavisnosti od meseca.

 

Period povrata investicije – u praksi se pokazalo da je najbrži povrat uloženog upravo kod solarnih elektrana za pravna lica i on iznosi od 4 do 7 godina u zavisnosti od same potrošnje. S obzirom da svedočimo trendu rasta cena električne energije i viskoj stopi inflacije, solarne elektrane su definitivno budućnost a ne trend, a brz period uloženog ih svrstava u red vrlo isplativih.

Ukoliko razmišljate u ulaganju u obnovljive izvore i želeli biste dugoročnu uštedu, pozovite nas za besplatan proračun i izradu idejnog rešenja prilagođenog vašim potrebama.